ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Ξέρετε τι έλειψε πολύ στα παιδιά του 23ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας τον καιρό του lockdown; Οι εκδρομές με το σχολείο!

Την Τρίτη 24/1/2023 πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη όλων των τάξεων του Σχολείου μας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα Μουσείο πραγματικό κόσμημα, που όμοιό του αμφιβάλλουμε αν υπάρχει σε άλλο μέρος του κόσμου!

Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και ξεκινήσαμε την περιήγηση.  Η βιωματική προσέγγιση της Ιστορίας σε συνδυασμό με τις ξεχωριστές πληροφορίες των ξεναγών μύησε τα παιδιά στα μυστικά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής. Θαυμάσαμε μοναδικά αριστουργήματα, πρωτότυπα αλλά και αντίγραφα έργων της αρχαϊκής και κλασσικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης.

Αφού διασχίσαμε τον προθάλαμο του ισογείου, βρεθήκαμε στον πρώτο εκθεσιακό χώρο. Στην ευρύχωρη αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο παρουσιάζονται ευρήματα από τις κλιτύς (πλαγιές) του βράχου της Ακρόπολης. Το γυάλινο δάπεδο επιτρέπει την θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ η ανηφορική κλίση του παραπέμπει στην ανάβαση προς την Ακρόπολη. Στην αρχαιότητα, οι πλαγιές αυτές ήταν η μεταβατική ζώνη ανάμεσα στην πόλη και το πιο διάσημο ιερό της.

Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ήταν η έκθεση με τις Καρυάτιδες και η αίθουσα Παρθενών στον τρίτο όροφο του Μουσείου. Από εκεί θαυμάσαμε στον λόφο της Ακρόπολης με τον ναό του Παρθενώνα που έλαμπε κάτω από τον καταγάλανο αττικό ουρανό.

Οι μικροί μαθητές μας ενθουσιαστήκαν από την αναπαράσταση του μνημείου με κυβάκια LEGO.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες (πατώ κάθε φορά πάνω στη φωτογραφία που βλέπω σε κάθε ομάδα)  από την επίσκεψη του σχολείου μας.

Τάξεις Α΄ και Β΄


 

Τάξεις Γ΄ και Δ΄


 

Τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄

 


 

και 


 

 

 


ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ - ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

 Πριν δεις το βίντεο, διάβασε για τις ημερομηνίες που θα συναντήσεις

3000 π.Χ.  ο βράχος της Ακρόπολης

432 π.Χ.  ο Παρθενώνας του Περικλή

267 π.Χ. οι Έρουλοι (αρχαίος γερμανικός λαός) ληστεύουν και καίνε τον Παρθενώνα

360 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουλιανός επισκευάζει τον Παρθενώνα

438 μ.Χ. φανατικοί Χριστιανοί καταστρέφουν γλυπτά του Παρθενώνα

550 μ.Χ. ο Παρθενώνας μετατρέπεται σε εκκλησία, η Αγία Σοφία η Αθηνιώτισσα

1206 μ.Χ. οι Φράγκοι (ένας γερμανικός λαός) καταλαμβάνουν την Αθήνα

1456 μ.Χ. οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Αθήνα και μετατρέπουν τον Παρθενώνα σε τζαμί

1687 μ.Χ. μια βόμβα των Βενετών, σε έναν ακόμα βενετοτουρκικό πόλεμο καταστρέφει τον Παρθενώνα

1802 μ.Χ. (λίγο πριν την επανάσταση του 1821) ο Λόρδος Έλγιν, ο Άγγλος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, κλέβει 75 γλυπτά και τα μεταφέρει στο σπίτι του.

Σήμερα τα Ελγίνεια, όπως λέγονται οι κλεμμένοι θησαυροί από τον Έλγιν, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.

Πατώ εδώ και ανοίγω τον σύνδεσμο. Παρακολουθώ το βίντεο.

Στο τέλος θα ακούσω την ηθοποιό Λύδια Κονιόρδου ν' απαγγέλει το ποίημα "Η κατάρα της Αθηνάς" που έχει γράψει ο Λόρδος Βύρωνας, ένας Άγγλος φιλέλληνας ποιητής.