ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ Γ-Δ ΤΑΞΗ

 Ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και φτάνουμε μέχρι την αρχαία Αθήνα.

Τα ρούχα μας αλλάζουν και φοράμε πλέον χιτώνες!

 Είμαστε, όμως, ακόμα παιδιά! Παίζουμε και μαθαίνουμε για τα αθύρματα (τα παιχνίδια της αρχαιότητας), ακούμε αρχαία ελληνική μουσική,  ανακαλύπτουμε την κούπα του Πυθαγόρα και πώς η όξινη βροχή καταστρέφει τα αγάλματα και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα πράγματα.

Τι έπαιρναν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο; Ανακαλύπτουμε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές της αρχαίας Αθήνας στα σχολεία του Παιδοτρίβη, του Γραμματιστή και του Κιθαριστή.

 Επιστρέφοντας στο 2023, σε μια μικρή ανασκαφή, ανακαλύπτουμε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα!

Αυτά και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα έμαθαν και βίωσαν, την Παρασκευή 28/4/2023 οι οι Γ και Δ τάξεις του σχολείου μας που πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μουσείο Πειραμάτων και συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μαθητής στην αρχαία Αθήνα".

Τα παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Οι παρακάτω εικόνες από την επίσκεψη φωτίζουν καλύτερα ό,τι έγινε στο Μουσείο Πειραμάτων.


 Πατώ πάνω στην εικόνα και παρακολουθώ την ταινία για παιδιά από το Μουσείο της Ακρόπολης "Ένα πρωινό στην Αρχαία Αθήνα" για την  καθημερινή ζωή μιας παρέας παιδιών στην Αρχαία Αθήνα. 


 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ Α-Β ΤΑΞΗ

Τα παιδιά αγαπούν τους δεινοσαύρους και αναζητούν κάθε λεπτομέρεια που τους αφορά. Ο κόσμος των δεινοσαύρων μοιάζει σαν ένας φανταστικός κόσμος γεμάτος μυστήρια και περιπέτειες. Τα είδη, ο τρόπος που ζούσαν αλλά και η εξαφάνισή τους σε κάνουν να θέλεις να ασχοληθείς μαζί τους.

Έτσι την Παρασκευή 28 Απριλίου γίναμε παλαιοντολόγοι και μπήκαμε σε μια χρονομηχανή που κοιτάζει στο παρελθόν, εκατομμύρια χρόνια πίσω...

Μάθαμε τι σημαίνει η λέξη δεινόσαυρος.
Είναι 2 λέξεις: δεινός και σαύρα. Αυτό σημαίνει τρομερή σαύρα!!
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη δεινοσαύρων, μαζέψαμε πληροφορίες για το όνομά τους και φτιάξαμε ακόμα μερικά δικά μας ονόματα.

Μάθαμε τι τρώνε οι δεινόσαυροι; Άλλοι τρώνε φυτά και άλλοι κρέας.
Γι αυτό και τους χωρίζουν σε 2 κατηγορίες, τους φυτοφάγους και τους σαρκοφάγους

Μάθαμε πώς γεννιούνται;
Οι δεινοσαυρίνες γεννούσαν αυγά που μέσα από αυτά έβγαιναν τα δεινοσαυράκια. Βάλαμε το χέρι μας στις φωλιές και αγγίξαμε τα αυγά τους

Πατώ στην εικόνα και βλέπω το απόσπασμα από την ταινία «Δεινόσαυροι» της Disney.


Μάθαμε τι ήχους κάνουν;
Μπορείτε να ακούσετε τους ήχους των δεινοσαύρων πατώντας πάνω στις εικόνες τους.

Τυραννόσαυρος Ρεξ


 

 Βελοσιράπτορ


 

 

 

 

Πτεροδάκτυλος

 

Αλλά όσο και να τους ψάχνουμε οι δεινόσαυροι έχουν χαθεί. Θέλετε να μάθετε το πώς και το γιατί;
Εγώ τώρα θα σας πω για να το μάθετε και εσείς. Μία είναι η αλήθεια και είναι λίγο θλιβερή.
Όλα ήταν ήσυχα στην περιοχή όπου ζούσαν οι δεινόσαυροι. Τα υπερμεγέθη ζωάκια περιφέρονταν στα δάση και τους βαλτότοπους.
Όμως ξαφνικά ... ένας βράχος από το Διάστημα, μεγάλος σαν βουνό, πέφτει προς στη Γη με ταχύτητα 64.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Για μια στιγμή φαίνεται μεγαλύτερος και λαμπρότερος από τον Ήλιο καθώς σχίζει τον ουρανό. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, όλα είχαν καταστραφεί! Εμείς σήμερα γνωρίζουμε ότι υπήρξαν δεινόσαυροι, όχι γιατί τους έχουμε δει, αλλά επειδή οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τα οστά τους, τα ίχνη τους και τα απολιθώματά τους.

Πατώ στην εικόνα και βλέπω το απόσπασμα από την ταινία «Δεινόσαυροι» της Disney.


 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ

 
Έτοιμες οι λαμπάδες που θα φωτίσουν την Ανάσταση των παιδιών της Τρίτης τάξης.





Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

 Την Πέμπτη 30/03/2023 τα παιδιά της Στ' τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν το πρόγραμμα:

 "Μεγαλώνω και αλλάζω. Τι μου συμβαίνει; Για μικρούς και μεγάλους εφήβους"

 Το πρόγραμμα ανήκει στα Προγράμματα Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιήθηκε από τις Εισηγήτριες :

Ειρήνη Κραββαρίτη (Επισκέπτρια Υγείας MSc ΤΟΜΥ Βασιλικού)  και
Μαριάννα Γκέκου (Μαία MSc Κέντρου Υγείας Χαλκίδας)
τις οποίες και ευχαριστούμε πολύ.

 

Τα παιδιά ενημερώθηκαν από τις εισηγήτριες για τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα τους και τους τρόπους διαχείρισής τους. Στο τέλος των εισηγήσεων είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ανώνυμα τις ερωτήσεις τους.




 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Μια μέρα του Ιανουαρίου σαν όλες τις άλλες ….

«Η τάξη μου ανέλαβε να παρουσιάσει τη σχολική γιορτή για την επέτειο της επανάστασης του 1821.»

«Η τάξη μας ανέλαβε να δείξει στον κόσμο την επανάσταση του 1821»

Οι ρόλοι μοιράζονται …

«Μετά μοιράσαμε τους ρόλους μας και η κυρία μας είπε τις ιστορίες των ηρώων. Αφού τους διαβάσαμε πολύ καλά τους μάθαμε απ’ έξω.»

«Μετά από λίγη ώρα η κυρία μας έδωσε τα χαρτιά. Στην αρχή τρόμαξα και είπα: «Τι είναι αυτό;» αλλά μετά η κυρία μας είπε τους ρόλους. Εγώ ήμουν ο Καποδίστριας.»

 

«Η κυρία μας έδειξε στον υπολογιστή την εικόνα του κάθε ήρωα και μας είπε περίπου τι πρέπει να φοράμε.»


«Εμένα όταν μου έδωσε η κυρία τα λόγια ένιωσα απίστευτη χαρά. Οι αγαπημένοι μου ρόλοι ήταν ο δικός μου, που ήμουν η Δήμαρχος και η Μπουμπουλίνα. Επίσης μου άρεσε και η Μαντώ Μαυρογένους και ο Ρήγας Φεραίος που έγραψε τον Θούριο.»

«Η κυρία έδωσε σε κάθε παιδί και ένα ρόλο. Εμένα μου έδωσε τον ρόλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.»

 

 

«Μου άρεσε ότι ο Ρήγας Φεραίος, δηλαδή εγώ, ήταν ένας ποιητής»

 

 

«Η κυρία είπε ότι είμαι η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Ένιωσα χαρά.»

 

 

 

 


«Εγώ ήμουν ο Παπαφλέσσας.»





«Ο δικός μου ρόλος ήταν ο Αθανάσιος Διάκος.»

 

Οι πρόβες ξεκινούν…

«Μετά αρχίσαμε να κάνουμε πρόβες. Εγώ έβγαινα τελευταία και έλεγα πως θα με θυμούνται πιο καλά απ’ όλους.»

 «Μισό μήνα περίπου πριν την επέτειο ξεκινήσαμε τις πρόβες. Έπρεπε να βρούμε τα κατάλληλα ρούχα που ταίριαζαν στον ρόλο μας. Παράλληλα μαθαίναμε και τα τραγούδια που θα λέγαμε.»

«Όταν κάναμε τις πρόβες κάναμε αστειάκια και γελάγαμε πάρα πολύ. Έτσι μάθαμε όλοι μαζί ομαδικά και συνεργαστήκαμε και περάσαμε πολύ ωραία. Επίσης είδαμε πού μπαίνει ο καθένας.»


«Όταν κάναμε τις πρόβες εγώ όπως κι η υπόλοιπη τάξη νιώθαμε κάποια συναισθήματα. Εγώ ένιωθα εντυπωσιασμένος.»

«Μετά από λίγες μέρες κάναμε πρόβες, στην αρχή κάναμε χωρίς μικρόφωνο. Επίσης φτιάξαμε τον χώρο για τη γιορτή. Εγώ, η Αποστολία, η Βιολέτα και η Μυρτώ ήμασταν πάνω στο θρανίο. Επίσης φτιάξαμε με χαρτί και χρώματα κάτι βράχους.»


«Στις πρόβες ένιωθα χαρά γιατί λέγαμε μερικά αστεία.»

«Στις πρόβες μπορεί να γελάγαμε να κάναμε αστεία. Στις ετοιμασίες προσπαθήσαμε να τα κάνουμε όσο πιο καλά, να τα καταφέρουμε.»

 

Μαθαίνουμε τη μουσική …

«Τα τραγούδια μας τα έμαθε η κυρία της Μουσικής. Είπαμε 5 τραγούδια. Ήταν όλα τέλεια. Το αγαπημένο μου τραγούδι απ’ όλα ήταν «Ξύπνα Ραγιά» που το λέγαμε πρώτο – πρώτο.»

«Από τραγούδια βάλαμε  το «Ξύπνα Ραγιά», «Ως πότε παλικάρια» και «το 21». Εμένα μου άρεσαν τα ρούχα του Κολοκοτρώνη και τα δικά μου.»

«Η κυρία Έλλη μας έμαθε μερικά τραγούδια. Μαζί κάναμε πολλές πρόβες τα τραγούδια.»

 


Οι ετοιμασίες της παράστασης 

«Αρχίσαμε τις ετοιμασίες για τον χώρο της παράστασης. Η δασκάλα μας έφτιαξε με χαρτόνι και μπογιές βράχια για να στηρίζονται τα αγάλματα.»

«Όταν τελειώσαμε τις πρόβες κάναμε τις ετοιμασίες για την παράσταση. Βάλαμε βράχους και ταμπέλες, βάλαμε ένα τραπέζι για την Φιλική Εταιρεία. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση όλο αυτό το σκηνικό της ετοιμασίας.»

 


 Ετοιμασίες της τελευταίας στιγμής ….

«Τα ρούχα μου ήταν ο παπάς της Φιλικής Εταιρείας.»

«Ο καθένας από εμάς θα έπρεπε να φοράει ρούχα που μοιάζουν με τον ρόλο του. Εγώ δανείστηκα μια στολή τσολιά, μια όμορφη περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη και οι γονείς μου μου έφτιαξαν μπότες με χρυσή κλωστή.»

 

 «Μια εβδομάδα πριν την παράσταση ετοίμασα με τη μαμά μου τα ρούχα για εκείνη τη μέρα. Την ημέρα της παράστασης την περίμενα με μεγάλη χαρά αλλά ταυτόχρονα είχα και πάρα πολύ άγχος για το πώς θα εμφανιστώ μπροστά σε τόσο κόσμο.»

Η μέρα της γιορτής…

«Όλα τα παιδιά της τάξης μου μαζευτήκαμε στην αυλή του σχολείου και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες με την κυρία μας. Μπήκαμε στην τάξη, κάναμε μια αγκαλιά για να δώσουμε δύναμη ο ένας στον άλλον. Η παράσταση έγινε με μεγάλη επιτυχία και πήραμε το πιο δυνατό χειροκρότημα.»

 

Η παράσταση ξεκινάει …

«Την ημέρα της παράστασης ήμουν πολύ αγχωμένος και χαρούμενος. Περίμενα με αγωνία τη σειρά μου.»


«Λίγο πριν την παράσταση ήμουν πολύ αγχωμένος αλλά και ενθουσιασμένος. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και δεν ξέχασα τα λόγια μου.»

«Όταν ήρθε η στιγμή για την παράσταση είχα λίγο άγχος. Αλλά όταν τα είπα και τελείωσε η παράσταση ένιωσα ανακούφιση. Η παράσταση άρχισε και τελείωσε με επιτυχία. Στο τέλος όλοι μας χειροκρότησαν.»

«Όταν στην παράσταση ήρθε το μικρόφωνο στα χέρια μου ένιωσα άνετα γιατί δεν είχα τίποτα να με τρομάζει. Μετά όταν τελείωσα την παράσταση κατάλαβα ότι ποτέ δεν πρέπει να φοβάσαι σε παράσταση. Ποτέ.»


Η παράσταση τελειώνει  Σκέψεις και συναισθήματα ….

«Ένιωσα χαρά, άγχος και συγκίνηση. Στην αρχή σκέφτηκα ότι η κυρία θα μας πει ότι: «Τα πήγατε όλοι τέλεια».

«Σκέφτηκα πως θα ήμουν στα αλήθεια Δήμαρχος και να εγκαινιάζαμε το Μουσείο και ότι θα ‘θελα να το ξανακάνουμε.»

 

 

 


 «Μόλις τελείωσε η παράσταση ένιωθα τέλεια και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Οι σκέψεις μου ήταν πάρα πολύ όμορφες και θα ήθελα να το ξανακάνω και του χρόνου.»

«Τελειώνοντας δεν πίστευα ότι δε θα ήμουν καλός αλλά η κυρία μου είπε ένα μεγάλο ΤΕΛΕΙΑ »

«Σκεφτόμουν τι καλά που θα ήταν να κάνουμε μια τέτοια ωραία γιορτή και του χρόνου.»