ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τετάρτη 1 Απριλίου

-Φυσική Ε΄ - ΣΤ΄ "Θερμοκρασία - Θερμότητα"
-Φυσική Ε΄ "Ηλεκτρικό κύκλωμα/Αγωγοί - Μονωτές"
-Γλώσσα Ε΄ "Εγκλίσεις των ρημάτων"



Πέμπτη 2 Απριλίου

-Μαθηματικά Β΄ - ΣΤ΄  "Νοερές πράξεις (Πρόσθεση - Αφαίρεση) - Α΄ Μέρος"
-Μαθηματικά Δ΄ -  ΣΤ΄ "Νοερές πράξεις (Πρόσθεση - Αφαίρεση) - Β΄ Μέρος"
-Γλώσσα Β΄ " Παραγωγή γραπτού λόγου: Περιγραφικός λόγος"


Παρασκευή 3 Απριλίου

-Γλώσσα Γ΄ " Παραγωγή γραπτού λόγου: Αφηγηματικός λόγος"
-Φυσική Ε΄ - ΣΤ΄ "Ιδιότητες του φωτός"
-Γλώσσα  ΣΤ΄ "Μεταβατικά. αμετάβατα, συνδετικά ρήματα"


"ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

Μέσα από την κεντρική ιστοσελίδα της ΕΡΤ και συγκεκριμένα στο 


webtv.ert.gr/shows/mathainoume-sto-spiti/ 


διατίθενται ήδη και στο ίντερνετ τα εξ αποστάσεως μαθήματα που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης που άρχισε χθες  στην ΕΡΤ2 και θα προβάλλεται κάθε μέρα στις 10 το πρωί.


Σε ένα φιλικό από το χρήστη περιβάλλον, αμέσως μετά την τηλεοπτική μετάδοσή τους, τα μαθήματα θα αναρτώνται κάθε μέρα κατανεμημένα ανά σχολική τάξη, προκειμένου να είναι προσβάσιμα από τους μαθητές και τις μαθήτριες στο χρόνο που εκείνοι επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Τρίτη 31 Μαρτίου


1. Μαθηματικά Γ΄ & Δ΄ τάξης
Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη

2. Μαθηματικά Δ΄ & Ε΄ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος

3. Φυσική Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης
Εκπαιδευτικός: Κώστας Χωριανόπουλος

Από την ΕΡΤ2 στις 10 το πρωί.

" ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Η εκπαιδευτική τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση -  Το πρόγραμμα της Δευτέρας και της Τρίτης.


Στην υπηρεσία της εκπαίδευσης, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες των ημερών, μπαίνει η ΕΡΤ από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, με τη δημιουργία ειδικής τηλεοπτικής ζώνης εξ αποστάσεως μαθημάτων.

Κάθε πρωί στις 10.00 από την ΕΡΤ2, η εκπαιδευτική τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας επιστρέφει  στη δημόσια τηλεόραση, ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής.

Στο γνώριμο περιβάλλον μιας σχολικής αίθουσας, εκπαιδευτικοί, όλων των βαθμίδων στέκονται μπροστά στην κάμερα, για να παραδώσουν στις μαθήτριες και τους μαθητές του Δημοτικού τηλεμαθήματα, κρατώντας τα παιδιά σε... μαθησιακή εγρήγορση μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Στόχος του εγχειρήματος δεν είναι  - προφανώς - η υποκατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας, γι΄ αυτό και τα μαθήματα είναι προσανατολισμένα στην επανάληψη και την εμβάθυνση της ήδη διδαχθείσας ύλης.

Τα μαθήματα των δύο πρώτων ημερών αφορούν τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού και περιλαμβάνουν διδασκαλία Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών και Ιστορίας. Τις επόμενες ημέρες τα μαθήματα θα διευρυνθούν και για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, ενώ θα εμπλουτιστούν και με άλλα διδακτικά αντικείμενα.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των πρώτων ημερών του τηλεοπτικού σχολείου της ΕΡΤ2 έχει ως εξής:


Δευτέρα 30 Μαρτίου

1. Επαναληπτικό μάθημα στη Γλώσσα Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος

2. Ιστορία Δ΄ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Δάβος

3.Φυσική Ε΄ τάξης
Εκπαιδευτικός: Ουρανία Γκικοπούλου


Τρίτη 31 Μαρτίου

1. Μαθηματικά Γ΄ & Δ΄ τάξης
Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη

2. Μαθηματικά Δ΄ & Ε΄ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος

3. Φυσική Ε΄ & ΣΤ΄ τάξης
Εκπαιδευτικός: Κώστας Χωριανόπουλος 

ΠΑΙΔΙΑ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ!!!

Την ώρα που κάθονται ήρεμα και ζωγραφίζουν ή την ώρα που ξεκουράζονται και ζητούν από εσάς ένα παραμύθι, τα παιδιά μπορούν χάρη στην τεχνολογία (και την πλατφόρμα youtube) να απολαύσουν μοναδικές ιστορίες με αφηγητές αγαπημένους  Έλληνες ηθοποιούς, όπως η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και η Αλίκη Βουγιουκλάκη.


" Το Σπίτι με τις Γάτες" της σειράς "Παραμύθια με την Ξένια" που αφηγείται η Ξένια Καλογεροπούλου





"Η Πεντάμορφη και το Τέρας", "Η Κοκκινοσκουφίτσα", Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι", κ.α.  της σειράς ''Τα Ωραιότερα Παραμύθια" που αφηγούνται η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Γιάννης Φέρτης, ο Θοδωρής Έξαρχος, κ.α.






Ακούστε εδώ τα υπόλοιπα παραμύθια της σειράς


https://www.youtube.com/playlist?list=PLhpYhUYixUdfNhd-aHPLVDrcJudNGzs06






Επίσης τα παραμύθια "Αμπρα Κατάμπρα" που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 80. Σε αυτά θα ακούσετε τις φωνές του Αλέκου Αλεξανδράκη, της Έλλης Φωτίου, του Στέφανου Ληναίου, της Αλίκης Βουγιουκλάκη κ.α.





Ακούστε εδώ τα υπόλοιπα παραμύθια της σειράς

https://www.youtube.com/playlist?list=PLjL5t69HuCabpnWAUxMa9geV1IdQTgSzf



Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε τη θρυλική "Λιλιπούπολη"την παιδική ραδιοφωνική σειρά που διήρκεσε  από το 1976 μέχρι το 1980 και που τα παιδιά τότε άκουγαν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας , υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκη.


Ακολουθεί το άλμπουμ με τα τραγούδια

https://www.youtube.com/watch?v=B9pNQAp4JDY&t=83s


και όλες οι εκπομπές

https://www.youtube.com/watch?v=t1OPBz3nXd8&t=1648s


ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821


Κ
Α
Ρ
Α
Ι
Σ
Κ
Α
Κ
Η
Σ
Μ
Ο
Υ
Μ
Τ
Κ
Μ
Γ
Κ
Ε
Μ
Δ
Π
Λ
Ψ
Π
Ζ
Ρ
Ι
Κ
Α
Α
Α
Ι
Ο
Ο
Η
Ο
Α
Ι
Α
Ο
Ν
Ν
Υ
Α
Υ
Κ
Λ
Τ
Β
Ε
Ο
Υ
Α
Δ
Ρ
Κ
Μ
Ο
Α
Σ
Ε
Ζ
Υ
Ρ
Ρ
Ρ
Ο
Ο
Π
Τ
Ν
Α
Λ
Ω
Λ
Α
Η
Ο
Γ
Σ
Ο
Ρ
Τ
Ρ
Λ
Τ
Η
Σ
Σ
Υ
Ε
Ι
Υ
Ω
Η
Η
Α
Η
Σ
Κ
Ι
Τ
Ν
Α
Λ
Ν
Σ
Σ
Σ
Σ
Κ
Ω
Τ
Σ
Ο
Σ
Ι
Η
Γ
Ο
Β
Ι
Ο
Σ
Μ
Ο
Υ
Α
Ν
Σ
Π
Α
Π
Α
Φ
Λ
Ε
Σ
Σ
Α
Α

14 ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΣ  ΟΛΟΥΣ  ?

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ  ΒΡΗΚΕΣ ΚΑΙ   ΤΙΣ  ΔΥΟ  ΗΡΩΙΔΕΣ

ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΟΠΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑ

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ?   ΜΗΠΩΣ  ΞΕΡΕΙΣ  ΠΟΥ  ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ?



ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ  ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟΙ   ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΎ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ?



ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ 

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αγαπημένα μας παιδιά !
        Λόγω των συνθηκών  βρισκόμαστε μακριά από το αγαπημένο μας Σχολείο. Δε μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι τώρα που επικρατεί μια θλιβερή, τρομακτική  ησυχία ... Αν σας πω ότι μου λείπουν οι φωνές σας, η φασαρία ακόμα κι οι τσιρίδες σας !
      Μη μου  πείτε ότι όσο περνάν οι μέρες μακριά του δεν το χετε επιθυμήσει, έστω και λιγάκι ε!   Δε σας λείπουν οι φίλοι σας κι οι συμμαθητές σας, που τρέχατε ποιος θα βγει πρώτος στο διάλειμμα;
Οι επισκέψεις σε μουσεία, τα θέατρα οι γιορτές και τ'  αποκριάτικα πάρτι...
Τα διαγωνίσματα, τα τριτάκια ξέρω ακόμα  περιμένετε το επαναληπτικό στην Οδύσσεια ! Η κυρά γραμματική με τους κανόνες της , τα ποιήματα και τα παραμύθια στο ανθολόγιο,  τα πειράματα της φυσικής, τα τραγούδια στη μουσική, η προπαίδεια αλλά και τα δύσκολα προβλήματα στα μαθηματικά...
      Για να μην τα ξεχάσετε όλα αυτά που χετε μάθει,  οι δάσκαλοί σας προετοιμαζόμαστε και σύντομα θα σας στείλουμε μ' όποιο τρόπο τελικά καταφέρουμε υλικό για δουλίτσα στο σπίτι . Καλό το τάμπλετ ,  να δείτε και καμιά ωραία ταινία στην τηλεόραση, (αλήθεια ποιο τριτάκι είδε την Οδύσσεια), ακόμα καλύτερα και τα επιτραπέζια, όμως ποιο παιδάκι κοιμάται μ' ένα βιβλίο στα χέρια του;
     Ζητήστε λοιπόν από τους γονείς σας   να σας βοηθήσουν να γραφτείτε όλοι  σύντομα  στο Πανελλήνιο  Σχολικό  Δίκτυο   στη διεύθυνση :
register.sch.gr/students

Με  αγάπη
Γιάννης Μούρτζος


ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΟ sch.gr



 Αγαπητοί γονείς, 
Το Υπουργείο Παιδείας  με νεώτερη ανακοίνωσή του, ζητά από τους κηδεμόνες των μαθητών  μας  να μπουν στην διεύθυνση:  https://register.sch.gr/students/  και να δημιουργήσουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ΠΔΣ για όλους τους μαθητές.

Ο Αριθμός Μητρώου του μαθητή αναγράφεται πάνω σε οποιοδήποτε φύλλο ελέγχου του παιδιού σας (οι βαθμοί που παίρνετε κάθε τρίμηνο).  Οι μαθητές της Α' και Β' τάξης στέλνετε ερώτημα στο email  του σχολείου

mail@23dimchalk.eyv.sch.gr

αναφέροντας μόνο το ονοματεπώνυμο και την τάξη του μαθητή.

Αν κάποιος απ' τις μεγαλύτερες τάξεις δε βρίσκει τον Αριθμό  Μητρώου του (αν έχασε όλα τα φύλλα ελέγχου του) μπορεί να στείλει κι αυτός email.



ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Οι μαθητές και μαθήτριες  καλούνται να εγγραφούν και να δημιουργήσουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για την πρόσβασή τους  σε περιβάλλοντα σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης  και την ηλεκτρονική επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς τους.

1.   Η εγγραφή γίνεται από τον κηδεμόνα κάθε μαθητή/μαθήτριας μέσω της εφαρμογής εγγραφής που βρίσκεται στη διεύθυνση https://register.sch.gr/students/.

Οδηγίες για την εγγραφή βρίσκονται εδώ: https://register.sch.gr/students/docs20/StudentsRegisterHelp.pdf

ή σε περίπτωση που δεν σας ανοίγει το αρχείο, υπάρχει στο τέλος της ανάρτησης ανεβασμένο ως φωτογραφίες.

2.     Για την εγγραφή απαιτείται από τον κηδεμόνα: (α) η χρήση ηλεκτρονικής συσκευής με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και (β) να διαθέτει κινητό τηλέφωνο και προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας (email).

3.      Η εφαρμογή εγγραφής αρχικά εμφανίζει εισαγωγική σελίδα, με χρήσιμες πληροφορίες για τον μαθητή και τον κηδεμόνα του.

4.      Ο κηδεμόνας εφόσον το επιθυμεί μπορεί να συνεχίσει με την εγγραφή με το κατάλληλο πλήκτρο που υπάρχει στο τέλος της σελίδας και το οποίο οδηγεί στη φόρμα εγγραφής.

5.      Στη φόρμα εγγραφής θα πρέπει:
·         Όλα τα πεδία να συμπληρωθούν ακριβώς όπως αναγράφονται σε έλεγχο προόδου του/της μαθητή/μαθήτριας που έχει λάβει πρόσφατα από το σχολείο.

·         Η συμπλήρωση όλων των πεδίων είναι υποχρεωτική.

·         Τα πεδία email κηδεμόνα και κινητό τηλέφωνο κηδεμόνα συμπληρώνονται με σκοπό την εύκολη ανάκτηση των στοιχείων του λογαριασμού (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) από τον κάτοχό του.

6.      Αφού ο κηδεμόνας διαβάσει τους Όρους Χρήσης και τη Δήλωση Εχεμύθειας μπορεί να προχωρήσει στην υποβολή της φόρμας για τη δημιουργία του μαθητικού λογαριασμού.

7.      Η ορθότητα των στοιχείων μαθητή/μαθήτριας επιβεβαιώνεται από το σύστημα mySchool και δημιουργείται ο λογαριασμός.

8.      Με τη δημιουργία του λογαριασμού εμφανίζονται τα στοιχεία πρόσβασης, όνομα χρήστη (username), κωδικός πρόσβασης (password) και e-mail, τα οποία και πρέπει να διατηρήσει ο κηδεμόνας για την πρόσβαση του μαθητή στις υπηρεσίες του ΠΣΔ.

9.      Ταυτόχρονα, αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα στην e-mail διεύθυνση του κηδεμόνα με το όνομα χρήστη και χρήσιμες οδηγίες για την ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης σε περίπτωση που ξεχαστεί.

10.  Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων (βήμα 7) και η δημιουργία του λογαριασμού, ο κηδεμόνας μπορεί να επικοινωνήσει με το σχολείο ώστε να διασταυρώσει την ορθότητα των στοιχείων του/της μαθητή/μαθήτριας. Εναλλακτικά, μπορεί να υποβάλει αίτημα υποστήριξης προς το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο από τη σχετική επιλογή που υπάρχει στην οθόνη της εφαρμογής.

 Για την προστασία της ιδιωτικότητας του μαθητή/μαθήτριας το όνομα χρήστη (username) που παράγεται δεν έχει σχέση με τα προσωπικά στοιχεία του μαθητή/μαθήτριας.










ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 21/3/2020  στο ΦΕΚ Β 956-21.03.2020 η ΚΥΑ με την οποία αποφασίστηκε η απαγόρευση λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, καθώς και η αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού. έως τις 10 Απριλίου 2020, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής  Προστασίας  Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Μένουµε σπίτι... Συνδε-∆εµένοι

Προτάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια της παραµονής στο σπίτι λόγω των προληπτικών µέτρων για τον κορωνοϊό - Covid-19.


ΓνωρίΖουμε:


  • ότι διανύουµε µια κατάσταση κρίσης και όπως κάθε κρίση έχει αρχή, µέση και τέλος.
  • την έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας, ότι δηλαδή οι άνθρωποι µπορούµε να τα καταφέρουµε σε δύσκολες καταστάσεις και να πορευτούµε µε ψυχική υγεία και ευεξία.


ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ

ΕκφράΖουµε και µοιραζόµαστε τα δυσάρεστα συναισθήµατα που ενδέχεται να βιώνουµε (π.χ. ανησυχία, φόβος, θυµός, άγχος) αυτήν την περίοδο και θυµόµαστε πως είναι φυσιολογικές συναισθηµατικές αντιδράσεις σε έντονες καταστάσεις που επηρεάζουν την καθηµερινότητά µας. Αναζητούµε βοήθεια ειδικού αν νιώθουµε πως τα συναισθήµατα µας επηρεάζουν έντονα τη λειτουργικότητα στην καθηµερινότητα και τη σωµατική µας υγεία (π.χ. αϋπνία, πονοκέφαλοι κ.ά.).

ΠροσαρµόΖουµε την καθηµερινότητά µας και είµαστε ευέλικτοι µε βάση τα νέα δεδοµένα. Αναζητούµε δυνατά στοιχεία του εαυτού µας (π.χ. οργανωτικότητα, χιούµορ, ευρηµατικότητα, σταθερότητα, στοργή) αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος («σηµαντικοί άλλοι»/«δικοί µας» άνθρωποι) που αξιοποιήσαµε σε προηγούµενες δυσκολίες της ζωής µας και τα καταφέραµε.
Αν νιώσουµε πως δεν τα καταφέρνουµε, λαµβάνουµε υπόψη πως µπορεί να χρειαζόµαστε περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούµε στα προσωρινά νέα δεδοµένα, επαναπροσδιορίζουµε τους στόχους µας σε περισσότερο εφικτούς και ρεαλιστικούς, όπως άλλωστε κάνουµε σε κάθε µας δυσκολία.

ΕπαναπροσδιορίΖουµε τις προτεραιότητές µας µε θετική οπτική αξιοποιώντας τις στιγµές που παραµένουµε στο σπίτι µε δραστηριότητες και συνήθειες που είχαµε παραµελήσει λόγω των ρυθµών της καθηµερινότητάς µας ή ανακαλύπτουµε νέες (π.χ. διάβασµα, µουσική, οικογενειακές στιγµές, συζητήσεις, παλιά χόµπι, ανακάλυψη νέων τρόπων απασχόλησης, παιχνίδι).

ΑντιµετωπίΖουµε µε ψυχραιµία την περίπτωση που εµείς ή πρόσωπο της οικογένειας νοσήσει. Τηρούµε µε συνέπεια τις οδηγίες που θα µας δοθούν σχετικά µε την αντιµετώπιση της κάθε περίπτωσης

ΣτηρίΖουµε και στηριζόµαστε διατηρώντας την ανθρώπινη ανάγκη επαφής και αλληλοϋποστήριξης (π.χ. συχνότερη επικοινωνία µε ηλικιωµένους συγγενείς που ενδέχεται να είναι περισσότερο αποµονωµένοι, υλικά αγαθά όπου υπάρχει ανάγκη), αξιοποιώντας παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας όταν αυτό είναι εφικτό (π.χ. τηλέφωνο, διαδίκτυο).

ΑναγνωρίΖουµε τη συµβολή και το σηµαντικό έργο των ανθρώπων που οφείλουν να είναι στην εργασία τους τις µέρες αυτές (π.χ. γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόµενοι σε νοσοκοµεία, φαρµακεία, υπηρεσίες τροφοδοσίας και καθαριότητας κλπ.) και αντιµετωπίζουµε µε ενσυναίσθηση την πιθανή ανησυχία των ίδιων και των δικών τους ανθρώπων.

ΦροντίΖουµε 
✓ τον εαυτό µας, µε το να διατηρούµαστε ασφαλείς και υγιείς
✓ τους κοντινούς µας ανθρώπους, ανταποκρινόµενοι στις ανάγκες τους 
✓ τους άλλους, λαµβάνοντας προφυλάξεις και περιορίζοντας τις µετακινήσεις µας

ΣυνεχίΖουµε να κάνουµε σχέδια για το µέλλον, καθώς οι µελλοντικοί µας στόχοι αποτελούν κινητήριο δύναµη και προϋπήρχαν της κρίσης που βιώνουµε.

ΠροσΈχουµε τη σωµατική και ψυχική µας υγεία για να µπορούµε να είµαστε σε θέση να παρέχουµε στήριξη και βοήθεια στα παιδιά µας. Γινόµαστε πρότυπα ψύχραιµης και υπεύθυνης στάσης σύµφωνα µε τις βασικές οδηγίες φορέων υγείας. Ενηµερωνόµαστε από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές και αποφεύγουµε την υπερβολική έκθεση στα Μ.Μ.Ε. και το διαδίκτυο.

ΕµπεριΈχουµε τα δυσάρεστα συναισθήµατα των παιδιών µε σεβασµό και κατανόηση, δίνοντας πληροφορίες για τα γεγονότα µε σαφήνεια, χωρίς υπερβολές. Είναι ανακουφιστικό για τα παιδιά να γνωρίζουν πως είναι φυσιολογικό να βιώνουν διαφορετικά και δυσάρεστα συναισθήµατα λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης και πως σταδιακά η καθηµερινότητα θα επανέλθει σε προηγούµενους ρυθµούς

ΣυµµετΈχουµε µε τα παιδιά στη διαµόρφωση του καθηµερινού προγράµµατος µε εναλλαγή δραστηριοτήτων (π.χ. εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γυµναστική στο σπίτι, Chat, επικοινωνία µε φίλους, ελεύθερος χρόνος). ∆ίνουµε στα παιδιά «χώρο» να εκφραστούν και να επιλέξουν την επιµέρους στοχοθεσία της ηµέρας, ώστε να διατηρούν την αίσθηση ελέγχου που είναι απαραίτητη, όταν βιώνουν συνθήκες αποσταθεροποίησης.

ΑντΈχουµε αν υπάρχουν δύσκολες στιγµές για εµάς και δύσκολες καταστάσεις µέσα στην οικογένεια. Τα παιδιά µπορεί να µην είναι πάντα δηµιουργικά απασχοληµένα, να µην έχουµε καταφέρει ακόµα να οργανώσουµε την καθηµερινότητά µας και εµείς να µην έχουµε πάντα συναισθηµατικές αντοχές. Βιώνουµε µια δύσκολη κατάσταση, δοκιµάζουµε ή/και µαθαίνουµε τα όριά µας. Σκεφτόµαστε ότι µετά από µια κρίση συνήθως βγαίνουµε πιο δυνατοί.

ΠαρΈχουµε ενθάρρυνση και εντοπίζουµε συµπεριφορές και περιπτώσεις που «τα καταφέρνουµε». Αναφερόµαστε χωρίς συγκρίσεις σε συµπεριφορές και στάσεις των µελών της οικογένειάς µας (ενήλικες ή/και παιδιά) που θέλουµε να ενθαρρύνουµε (π.χ. στην υπευθυνότητά τους, στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, την πρωτοβουλία τους για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, τη συνεργασία τους σε κάποια δραστηριότητα, την ευγένεια κλπ.).

ΜετΈχουµε σε έναν διαφορετικό τρόπο πρόσβασης στην εκπαίδευση που ενδέχεται να επιφέρει αβεβαιότητα στους µαθητές. Σηµασία έχει να ενθαρρύνουµε τα παιδιά να εντάξουν την εκπαίδευση στην καθηµερινότητά τους ως αγαθό/εφόδιο µε τρόπο εναλλακτικό και ευέλικτο, εξηγώντας πως επιστρέφοντας στο σχολείο θα ληφθούν υπόψη για όλους οι δυσκολίες της περιόδου και θα γίνουν ανάλογες προσαρµογές για όλους τους µαθητές (π.χ. σχολική ύλη, Πανελλαδικές εξετάσεις).

ΑπΈχουµε από συζητήσεις µε περιεχόµενο που στιγµατίζει πρόσωπα, πολιτισµούς και καταστάσεις και αποφεύγουµε υπεργενικεύσεις. Μεταδίδουµε το µήνυµα στα παιδιά ότι κανείς δεν ευθύνεται για δυσκολίες που προκύπτουν στη ζωή του, όπως µια ασθένεια – αντίθετα χρειάζεται να αξιοποιήσει µεγάλα αποθέµατα δύναµης για να τα καταφέρει.

Απο∆εχόµαστε πως για κάποιο διάστηµα θα Ζούµε µια διαφορετική συνθήκη και ότι στα δύσκολα Έχουµε ο ένας τον άλλο παραµένοντας Συνδε∆εµένοι, υπεύθυνοι και διαθέσιµοι για πράξεις αλληλεγγύης και προσφοράς.